grafoterapie

gânduri scoase din min(t)e și puse jos în cuvinte

O să ne fie dor

Scrie un comentariu

O să ne fie dor de limba noastră. O să se termine cu americanismele&englezismele și-o să ne roadă dorul. O să folosim „grozav” în loc de „cool”, „fericit” în loc de „happy”. O să ne căutăm bătrânii, să ne spună vorbe meșteșugite, dar n-o să-i mai găsim. Doar porți vechi scârțâind în vânt și case șubrede și triste asemeni sufletelor lor înaintea plecării. Pentru că nu-i mai ascultăm demult deja. Vocile lor nu mai au cum răzbate deasupra manelelor care bântuie ulițele de pe telefoanele țâncilor. Dac-ar fi telefoane. Dar nu, sunt I-phone-uri, I-pad-uri și alte gadgeturi.

O să scoatem cărțile vechi din poduri sau de pe unde le-am dosit – că de, nu dau bine în biblioteca cu rafturi vintage – pentru c-o să ne fie dor de ce simțeam citind o Jane Eyre sau un Moromeții. Poate nu de cuvinte, cât de simțurile din spatele lor. Poate de rădăcinile care să ne confirme că aparținem a ceva și nu suntem aruncați în aer de tot ce-am îmbrățișat nou, al altora.

O să savurăm pitele trase afară din cuptor cu cociorba, sarmalele-n varză acră cu moarea din vas de lut, ciorba aită, poalele-n brâu și-odată cu recunoașterea vechilor gusturi, a morcovului proaspăt scos din pământ, șters de iarbă și ronțăit pe loc, a roșiei din care muști cu poftă și-o lași să ți se prelingă pe barbă pentru că pofta e prea mare, poate vine și setea de limbă. Sau disconfortul de-a spune că tot ce-ai savurat la buni în curte a fost „cool” și că tu te-ai simțit „happy”.

Masa a fost grozavă și tu te-ai simțit… fericit. Pentru o clipă.

Imagine

Reclame

Autor: zibeliebe

Ademenită și sedusă de viers și grai, scriiturile de orice fel au devenit patria mea. Aceeași dragoste m-a făcut literată și mă joc cu mare drag la catedră cu copiii și cuvintele. Cuvântul pus jos îmi dă sens și mă lasă liberă, lângă cei trei copii, bărbat și caruselul vieții. Și când vine iar vremea, deschid cărțile sau înmoi penița virtuală în călimara cu idei ce se vor citite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s